Thåström i Söndagsintervjun i P1

Söndagsintervjun: Martin Wicklin möter Thåström

Martin Wicklin har träffat Thåström för en exklusiv intervju. Söndagsintervjun sänds i P1 kl. 08.05 på söndag. Poddversionen släpps i morgon fredag kl. 15.00.

Thåström är en legendar inom både den svenska punken och inom rocken och han har med åren trätt fram som en allt mer personlig textförfattare. Nu släpps hans samlade texter i bokform. I en exklusiv intervju med Martin Wicklin för Söndagsintervjun i P1 berättar han att låtskrivandet blir allt svårare.

– Det är en långsam process, tråkig och frustrerande. Och tvivlet – om det överhuvudtaget ska dyka upp något den här gången, säger Thåström.

Tvivlar du efter fyra decennier av låtmakande?

– Är det så konstigt? Det blir svårare och svårare för varje gång. Jag måste komma på nya infallsvinklar för att inte bli trött på mig själv.

I Söndagsintervjun beskriver Thåström en grå uppväxt i 60- och 70-talets Högdalen och hur mötet med punken blev förlösande.

– Det var en befrielse. Mycket av det man såg annars var väldigt tillrättalagt. Punken var ett raseriutbrott.

Snart bildades bandet Ebba Grön, som då bestod av Gunnar ”Gurra” Ljungstedt, Lennart ”Fjodor” Eriksson och Joakim ”Pimme” Thåström.

– Något hände redan första repet. Vi bara tittade på varandra. ”Kan det låta såhär?” Det var helt utan spärrar. Ebbas tre första år var som att gå två decimeter över marken hela tiden.

Ebba Grön splittrades efter fem år och Thåström gick vidare med rockbandet Imperiet. Bandet nådde enorma framgångar i Sverige men gick trots det skilda vägar 1988.

– Det var inte en personkemi som var skapad av gudarna, det var mer framtvingat. Vi tog inte fram det bästa ur varandra i studion. Det var dömt att gå som det gick.

Efter uppbrottet från Imperiet har Thåström bott utomlands i långa perioder och ägnat sig åt både internationella bandprojekt och sin solokarriär på svenska. Nu delar 62-åringen sin tid mellan Stockholm och Berlin.

– Stockholm är min hemstad, men jag blir rastlös. För mig finns det något kreativt i att vara på väg. Jag har en romantisk bild av att vara vägens riddare genom Östeuropa. Dåligt väder och dåligt kaffe.

Söndagsintervjun i P1 med Joakim Thåström släpps som podd fredag 27 september kl. 15.00 i Sveriges Radio Play och där poddar finns. Programmet sänds i P1 29 september kl. 08:05.

Pressbilder:

Martin Wicklin och Joakim Thåström Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

https://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/1191/407e9515-51e8-48cf-96d1-24274d04cc63.jpg

https://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/1191/54f5eefa-cac8-4bdf-809a-0694cab050cc.jpg
https://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/1191/a521b81d-7c39-4491-bdaa-c8144e609e48.jpg

Thåström Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

https://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/1191/5f81f4f0-4066-4fac-b810-c771730c984e.jpg

https://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/1191/1c013332-49f9-4250-9c3b-80bd5839efc3.jpg

Maia och Carl-Einar Häckner på julturné

Julsånger, magi och humor i en unik kombination.
Artisten Maia Hirasawa har bjudit in Carl-Einar Häckner som gästartist till hennes egna nya julshow.
Tillsammans kommer de att bjuda på en spännande och trollbindande afton.

Maia Hirasawa har släppt album och turnerat i 12 år, men detta är allra första gången hon ger sig ut i konserthusen på en utpräglad julturné.
”November är en tung månad för mig, men när december kommer med allt som har med julen att göra så blir allt lite lättare. Jag är en sån som bara älskar julen. Julen är magisk, den bara är det.”

Carl-Einar Häckner säger själv om sin del i Maia Hirasawas Magiska Jul:
“Jag kommer trolla lite, prata om julen, kanske överraska mig själv i sammanhanget. Blev inspirerad när Maia ringde och fråga om jag ville. ”Vad roligt tänkte jag.” Jag måste givetvis trolla, göra humor. Kanske sjunga en sång?”

Maia Hirasawa har alltid i sitt artisteri gått sin egen väg och även när Maia gör en julkonsert blir det på hennes personliga sätt.
Tillsammans med sitt band tar Maia Hirasawa med oss på en musikalisk resa med avstamp i sina egna favoriter från den svenska klassiska julmusiken och blandar in Maia-pop med en touch av det japanska.

“Sammanfattningsvis kan man säga att detta kommer att bli precis det jag skulle vilja se i en julkonsert själv; stämningsfullt och med en massa energi” säger Maia.
Sånger blandat på svenska, engelska och japanska; en stor variation helt enkelt. Det blir också favoriter från mina äldre album och nyskrivna låtar.
Att Carl-Einar Häckner tackade ja till detta var som dröm för Maia. “Jag är sedan länge ett stort fan av honom och jag är helt säker att hans poetiska skimmer, humor och inte minst magi kommer lägga sig som ett varmt hölje över våra hjärtan. Vi har ju så olika uttryck på scenen, men vad vi förmedlar är ändå lika.”

Hurula Bara i Bandhagen ibland

-När Hurula försöker förstå sig själv med texter om självmedicinering och orolig uppväxt träffar han bredare än någonsin. Det omöjligt att inte bli berörd.

Det oerhört kritikerhyllade albumet KLASS släpptes av Hurula den 22 februari tidigare i år.
På albumet hittar du ”Bara i Bandhagen ibland” – ett hyllat spår som du hör här: bit.ly/Bandhagen

Hurula på höstturné

Hurula på höstturné! Med en slutsåld vårturné i ryggen, står det idag klart att Hurula ger sig ut på en omfattande turné över hela landet i höst. Den Grammisvinnande artisten släppte tidigare i år nya hyllade albumet ”Klass” och det är med låtar från det och även hans tidigare kritikerrosade släpp som han tar sig an fjorton städer i hela Norden i höst.

26 okt – Umeå, Väven
1 nov – Norrköping, Arbis
2 nov – Örebro, Frimis Salonger
8 nov – Uppsala, Katalin
9 nov – Huskvarna, Folkets Park
16 nov – Karlstad, Nöjesfabriken
20 nov – Oslo, Parkteatret
21 nov – Trondheim, Tyven
22 nov – Sundsvall, Club Deströyer
23 nov – Bollnäs, Träkyrkan
26 nov – Helsingfors, Tavastia
12 dec – Köpenhamn, Loppen
13 dec – Malmö, Plan B
14 dec – Karlskrona, Karlskrona Konsthall

Hurula gör även några utvalda spelningar i sommar. Se alla datum/biljetter här: luger.se/hurula.

Bilden kan innehålla: 1 person, text

Thåström får årets Bellmanpris

Stockholms stad

Stockholms stads kulturpristagare 2019

I år delar Stockholms stad ut fem hederspriser, ett Bellmanpris och ett Lennart af Petersenspris. Priserna tilldelas aktörer av stor vikt för Stockholms kulturliv. I år går Bellmanpriset till Thåström, Lennart af Petersenspriset till Anders Petersen och hederpriserna går till Agneta Pleijel (litteratur), Sherihan Cherrie Hersi (musik), Fredrik “Benke” Rydman (scenkonst), Sirous Namazi (konst) och Manne af Klintberg (kulturarbete för barn och unga).

– Årets kulturpristagare visar den imponerande mångfalden i Stockholms kulturliv. Vi i juryn arbetar helt utifrån stockholmarnas förslag och ser hur oerhört mycket stadens konst- och kulturaktörer betyder för trivsel, utveckling och hemhörighet i staden, säger Gunilla Kindstrand, ordförande i juryn för Bellmanpris och hederspriser.

– Anders Petersen är en av de stora inom svensk fotografi som påverkat generationer av yngre fotografer. Det är särskilt glädjande att med detta pris lyfta fram hans insatser för Stockholm där han levt och verkat under hela sin karriär vid sidan av sina många fotografiska resor runt om i Sverige och världen, säger Anna Tellgren, ledamot i juryn Lennart af Petersenspriset.

Priserna delas ut i Stadshuset den 16 augusti. Då tilldelas även varje pristagare en summa på 100 000 kronor. Stockholms stad delar ut priserna varje år, förutom Lennart af Petersenspriset och Cullbergpriset som delas ut vartannat år.

– Ett levande och rikt kulturliv bidrar till livskvalité hos stadens invånare. Årets kulturpristagare har definitivt bidragit till att göra vår fantastiska huvudstad ännu lite bättre. Vi kan vara mycket stolta över att stadens kulturpriser under så många år uppmärksammat och premierat de som har gjort betydande insatser inom kulturlivet, säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo

Jury

Årets jury för Bellmanpris och hederspriser består av ordförande Gunilla Kindstrand (författare, kulturjournalist, tidigare programledare och kulturredaktör), Ingmari Pagenkemper (VD för Cirkus), Niclas Malmcrona (verksamhetsledare ASSITEJ Sweden, tidigare generalsekreterare för internationella ASSITEJ), Mikael Wranell (konstnärlig ledare Teaterresidens/dramaturg Riksteatern), Agneta Linton (adjungerad professor på Konstfack och intendent för utställningar och samling på Eskilstuna konstmuseum), Inga Lundén (sakkunnig för Nordisk Kulturfond. Tidigare stadsbibliotekarie Stockholms stad samt ordförande för Biblioteksföreningen).

Årets jury för Lennart af Petersenspriset består av Anna Tellgren (intendent fotografi Moderna Museet), Per Kronestedt (verksamhetschef Centrum för Fotografi), Johan Stigholt (fotograf Stadsmuseet).

Mer information om priserna och juryn hittar du på Stockholms stads webbplats, Priser och utmärkelser.